« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Festival 2023
Festival 2022
Festival 2021
Festival 2020
Festival 2019
Festival 2018
Esinejad
Festivali kava 2018
Festival 2017
Festival 2016
Festival 2015
Festival 2014
Festival 2013
Festival 2012
Festival 2011
Festival 2010
Festival 2009
Festival 2008
Festival 2007
Festival 2006
Festival 2005
Festival 2004
Festival 2003
Festival 2002
Festival 2001
Festival 2000
Sri Lanka Kultuuri Festival
Festival 1999
Festival 1998
Festival 1997
Festival 1996
Ăśldist

Elisabeth Holmertz & Poul Høxbro

Hääl, flöödid, trummid… rikkalike väljendusvõimalustega iidsed instrumendid ja kombinatsioonid, mida on kasutatud aegade algusest. Elisabeth Holmertz ja Poul Høxbro pakuvad kuulamiseks ainulaadse nĂĽansside- ja detailiderohke kontserdikava, mis ulatub keskaja ja renessansi värvikatest meistriteostest kaasaegsete kompositsioonideni, mis on inspireeritud nende kaugete aegade muusikast ja tekstidest. Nende kava toetub intensiivsusele ja spontaansusele – kahele olulisele alustalale, millele suur muusika on ĂĽles ehitatud.

Elisabeth Holmertz on klassikalise lauljakoolitusega sopran, kes alustas Euroopa varajase muusika interpreteerimisega 90ndate aastate algul ning kaasaegse muusikaga sama aastakümne lõpus. Mõlemas valdkonnas loetakse teda tänapäeval üheks Skandinaavia juhtivaks interpreediks. Tema esinemisgraafik võib vabalt välja näha nii, et ühel päeval esitab ta peenekoelisi laule lauto saatel, järgmisel päeval popmuusikat, kolmandal avangardi ja eksperimentaalooperit ning neljandal astub üles solistina oratooriumi ettekandel. E.H. teeb koostööd ja esitab mitmete tänapäeva tunnustatumate heliloojate nagu näiteks Rolf Wallin, Tansy Davies, Maja SK Ratkjte, GF Haas, Helmut Lachenman jt. teoseid. Ta on teinud koostööd solistina paljude ansamblite ja orkestritega, sh Concerto Copenhagen (Taani), Cikada (Norra), Kringkastningsorkestret (Norra), Underholdningsorkestret (Taani) ja Norra Kammerorkester.

Poul Høxbro on muusikamaailmas tõeline teerajaja ning teda on kutsutud „väikeste instrumentide suureks meheks“. Tänu temale on jõudnud keskaegne instrument trumm-ja-vile (ühekäeflööt ja trumm, mida mängib üks ja sama inimene) täies hiilguses taas kontsertlavadele kõikjal maailmas.
Ta on esinenud nii väikestes hubastes kontsertkohtades kui ka solistina Taani Kuninglikus Ooperis Kopenhaagenis; mänginud pärimusmuusika lavadel kui ka teatrietendustes. Alati on ta lummanud publikut oma virtuoossuse ja energiaküllase esitusega, ületades piire ja ootusi, mida võidakse eeldada tema „väikestelt“ instrumentidelt. Lisaks trummile-ja-vilele kuuluvad tema mängitavate pillide hulka ka väga erinevad ajaloolised löökpillid ning traditsioonilised flöödid.
2013. aastal oli ta üks üheksast flöödimängijast, kes valiti välja osalema projektis „Magical Flute“ Saksamaa suurimal pärimus- ja maailmamuusikafestivalil Rudolstadt’is. P. Høxbro on Taani barokkorkestri Concerto Copenhagen külalisdirigent ja külalislektor Schola Cantorum Basiliensises.
Lisaks tööle muusikuna on Poul Høxbro suurepärane jutuvestja. Ta on pälvinud suure tunnustuse oma lavaliste oskuste eest. Tal on eriline võime viia kuulaja dramaatilisel ja maagilisel kombel müütide ja legendide maailma – seda siis taani, rootsi, saksa või inglise keeles.
Tema erakordne meisterlikkus ja väga põhjalikud teadmised on toonud talle esinemiskutseid kontsertidele ja loengutele USAs, Austraalias, Hiinas, Indias ja kõikjal Euroopas.

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"