« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Kontakt
Kursused vana
Music from the Time of Marco Polo
FA Schola ansambel


VARAJASE JA ORIENTAALSE MUUSIKA KESKUS, TARTU ÜLIKOOL
CENTRE FOR EARLY AND ORIENTAL MUSIC, UNIVERSITY OF TARTU

Tartu Ülikooli Varajase ja Orientaalse Muusika Keskus FA Schola on asutatud 2000. aastal Raho Langsepa initsiatiivil. FA Schola eesmĂ€rgiks on muusika kaudu uurida, vĂ”rrelda ja tutvustada Euroopa varajast ning Idamaade traditsioonilisi kultuure. Aastatega on tĂ€ienenud keskuse noodi- ja raamatukogu, kogunenud on mahukas video- ja heliarhiiv. Keskuse kujunemisel on hindamatu roll tihedatel sidemetel Euroopa vanima ning hinnatuima varajase muusika uurimis- ning Ă”petamiskeskuse Schola Cantorum Basiliensisega (Basel, Ć veits). FA Schola tegevus on loomulikuks jĂ€tkuks varajase muusika uurimis- ja interpreteerimistööle Tartus ning toetab Rahvusvahelist Tartu Vanamuusikafestivali Orient et Occident, mis toimub regulaarselt alates 1996. aastast.

Kreekakeelse laensĂ”nana ladina keeles tĂ€histas schola algselt intelligentset aja koosveetmist. Hiljem on sellele kinnistunud meile juba tuttavad Ă”petamise ja Ă”petatusega seotud tĂ€hendused. FA Schola puhul tĂ€hendab see mĂ”lemat. Keskuse juures tegutseb FA Schola ansambel, millel on kindel tuumik, kuid mis on samas ka avatud koosseis, kus osalevad muusikud vastavalt kontsertprojektile. Ansambli liikmed Ă”petavad ka eri pille, milledest nĂ€iteks keskaja flööte ja ajalooliste harfide mĂ€ngu ei ole vĂ”imalik mujal Eestis Ă”ppida.

Olulisemateks uurimis- ja interpretatsiooniteemadeks on olnud Tartu Ülikooli asutamise aegne muusika (17. sajandi algus), töö repertuaariga keskaja instrumentaal- ja vokaalmuusikat sisaldavatest kĂ€sikirjadest Lo Ms Add 29987 (1400), Codex Rossi (1370) ja Codex Reina (Paris, Bibl. nat., nouv. acq. Fr. 6771, 14. sajand) ning lauludega kĂ€sikirjast Cantigas de Santa Maria (13. sajand). Koos John Thompsoniga (guqin, USA) on sĂŒndinud itaalia ja hiina varajase muusika ĂŒhisprojekt „Muusikat Marco Polo aegadest?. Viimastel aastatel on FA Schola ansambel teinud jĂ€rjest rohkem ĂŒhisprojekte erinevate aasia muusikutega sarjas „Muusikalised kohtumised“, kus inda, hiina ja iraani muusikutega on esinetud nii Eestis kui teistes riikides. FA Schola on vĂ€lja andnud kaks CDd: “The Sound of Medieval Flute? (2006) ja “Music from the Time of Marco Polo? (2008).

FA Schola ansambel
FA Schola ansambel esineb avalike kontsertidega  regulaarselt Eesti publikule ning on viimastel aastatel esindanud edukalt Tartu Ülikooli ja Eestit mitte ainult mitmel pool Euroopas, vaid on ĂŒles astunud ka vĂ€ga prestiiĆŸsetel kontsertlavadel USAs, Argentiinas, LĂ”una-Koreas, Indias, Iraanis, Venemaal ja Hiinas. Ansambli repertuaari keskmes on Euroopa keskaja instrumentaalmuusika, kuid repertuaari kuulub ka renesanssmuusika, samuti hiina, india ja pĂ€rsia klassikaline muusika. Ansambli repertuaaris on kindla koha leidnud ka A. PĂ€rdi looming ning eesti traditsiooniline muusika.

Loe rohkem ja kuula nÀiteid YouTube'is

 

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel vÔimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mÔned viimased tÀpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mĂ€lestusmĂ€rk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"