« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Kontserdid 2024
Kontserdid 2023
Kontserdid 2022
Kontserdid 2021
Kontserdid 2020
Kontserdid 2019
Kontserdid 2018
Kontserdid 2017
Kontserdid 2016
Kontserdid 2015
Kontserdid 2014
Kontserdid 2013
Kontserdid 2012
Kontserdid 2011
Kontserdid 2010
Kontserdid 2009
Kontserdid 2008
Kontserdid 2007
Kontserdid 2006
Kontserdid 2005
Kontserdid 2004
Festivitas Artiumi Klassika
Toomkontserdid
Morgensterni Muusikasalong
Üldist

MĂŒstiline India

KolmapÀev, 16. juuni kell 19.00
Tallinnas, Vanalinnastuudio suures saalis

NeljapÀev, 17. juuni kell 19.00
Tartus, Vanemuise teatri vÀikses majas

LaupÀev, 19. juuni kell 21.00
PĂ€rnu Kontserdimajas

Vaata kontserdi reklaamklippi!

Kontsert toimub koostöös Eesti India Kultuuriseltsiga .

India muusika suurte India meistrite esituses

Amar Nath'i (bambusflööt) ansambel Indiast

Pandit Amar Nath - bansuri
Satyanarayan Rao Adla - tambura
Paras Nath - bansuri
Anup Ghosh - tabla

Pt. Amar Nath on sĂŒndinud 1954. aastal Banarase flöödimĂ€ngija perekonnas. FlöödimĂ€ng on kuulunud tema suguvĂ”sa traditsiooni (Banaras Gharana) juba neli sajandit ja aja jooksul on sealt vĂ”rsunud mitmeid India tuntud flöödimĂ€ngijaid. Ka Amar Nath on tegelenud flöödimĂ€nguga juba alates varajasest lapsepĂ”lvest. Tema esimesteks pilliĂ”petajateks olid tema oma isa Pt. Shiv Nath Prasad ja onu Pt. Anant Lal (shehnai-mĂ€ngija).

Pt. Amar Nath on mitmeid kordi vĂ”tnud osa olulisematest india muusika konverentsidest, nagu ICCR Sangeet Natak Academy, Bharat Cultural Integration Committee, Sahitya Kala Parishad, ning tema etteasted on leidnud india klassikalise muusika kriitikute hulgas vĂ€ga positiivset vastukaja. Ta on esinenud mitmeid kordi ka rahvuslike projektide Doordarshan Kendra ja Akashawari raames. Pt. Amar Nath on All Indian Radio rahvusliku orkestri kontsertmeister ning paari viimase aasta jooksul on ta tĂ€itnud ka selle orkestri dirigendi ĂŒlesandeid. Sellega jĂ€tkab ta legendaarsete india muusikute Pt. Ravi Shankari, Pt. Pannalal Ghoshi ja Pt. Vishwasi tööd India rahvuslikus orkestris. Peale selle on ta juhatanud ka mitmeid teisi orkestreid ja ansambleid nii Indias kui ka vĂ€lismaal.

KĂ”rgelt hinnatud india muusikuna on ta andnud kontserte ĂŒle maailma: Hollandis, Saksamaal, Inglismaal, Ć veitsis, LÀÀne-Hiinas, Hong Kongis, Taipeis, Koreas, Jaapanis, Venemaal, Taimaal, Ameerikas, Austraalias jne. Üks tema meeldejÀÀvamaid esinemisi oli ICCR korraldatud festivalil “50 aastat India iseseidvust” („50 years of Indian Independence Festival“) Kasahstanis. Ameerikas on ta lindistanud oma CD-plaadid, mis on kuulajate hulgas vĂ€ga populaarsed.


Eksootilised India tantsud
Pille Roosi ja tantsustuudio „Amrita“

Pille Roosi
Liina Karoliise Ludvig
Helen Gersman
Kati Pruel
Vivian Schkiperov

Tantsustuudio Amrita peab sel aastal oma 20. sĂŒnnipĂ€eva. Tegevust alustati 1984. aasta septembris ja esimeseks Ă”petajaks oli Irina Jankevich. VĂ€ikesest tantsurĂŒhmast on tĂ€naseks vĂ€lja kasvanud suur stuudio. Harrastajaid on kauni, kuid keeruka india klassikalise tantsu juurde jĂ”udnud nende aastate jooksul mĂ”nisada, neist on vĂ€lja kasvanud ka hĂ€id esinejaid, kuid peamiselt on tantsitud iseenda jaoks. Algusaastatel tantsiti bharatanatyam'ile lisaks ka kathak stiili ja rahvatantse, nĂŒĂŒd esitatakse parimaid traditsioone jĂ€rgides bharatanatyam 'i tantse, mida on Ă”pitud suurtelt india gurudelt. LĂ€bi aegade on olnud tĂ€htsad ka kontaktid alguses Venemaa, hiljem Euroopa ja seejĂ€rel India tantsijatega. Tantsustuudio Amrita on vÔÔrustanud Eestis mitmeid esinejaid ja Ă”petajaid. Lavale on jĂ”udnud suuremad kontserdiprojektid, nagu “Ma tantsin india tantsu”, “Nektarijooja”, “Tantsud Thanjavurist”, ”Govinda lila kathamrita”. Osaletud on ka Ida muusika festivalil Orient aastatel 1992, 1995 ja 2001. Stuudio traditsiooniks on korraldada ka n.ö. Ă”pilaskontserte, kus saavad ĂŒles astuda ka esimesi samme tegevad harrastajad ja publikuks on lĂ€hedased ning sĂ”brad.

Meditatiivne muusikasild Eesti ja India vahel

Raho Langsepp ja
FA Schola muusikud

Tartu Ülikooli ja Festivitas Artiumi koostööna 2000. aasta algul sĂŒndinud varajase ning orientaalse muusika keskus ja ansambel Festivitas Artium Schola on loomulikuks jĂ€tkuks varajase muusika alasele tööle Tartu Ülikoolis, ansambli "Via Sonora" tegevusele ja Tartu Vanamuusika Festivalile. FA Schola on keskendunud eelkĂ”ige Euroopa keskaja ja orintaalsele muusikale, eesmĂ€rgiks on muusika kaudu uurida, vĂ”rrelda ja tutvustada keskaja Euroopa ning Idamaade traditsioonilisi kultuure. Ansambli liikmed Ă”petavad ka erinevaid pille, millest mĂ”nda ei ole ĂŒldse vĂ”imalik mujal Eestis Ă”ppida. Kreekakeelse laensĂ”nana ladina keeles tĂ€histas schola algselt intelligentset aja koosveetmist. Hiljem on sellele kinnistunud meile juba tuttavad Ă”petamise ja Ă”petatusega seotud tĂ€hendused. FA Schola puhul tĂ€hendab see mĂ”lemat - lisaks Ă”ppetööle sĂŒnnib hulgaliselt kontsertprojekte, kus kĂ”rvuti muusikaĂ”ppijatega esinevad kogenud muusikud nii kodu- kui vĂ€lismaalt.

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel vÔimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mÔned viimased tÀpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mĂ€lestusmĂ€rk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"