« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Kontserdid 2024
Kontserdid 2023
Kontserdid 2022
Kontserdid 2021
Kontserdid 2020
Kontserdid 2019
Kontserdid 2018
Kontserdid 2017
Kontserdid 2016
Kontserdid 2015
Kontserdid 2014
Kontserdid 2013
Kontserdid 2012
Kontserdid 2011
Kontserdid 2010
Kontserdid 2009
Kontserdid 2008
Kontserdid 2007
Kontserdid 2006
Kontserdid 2005
Kontserdid 2004
Festivitas Artiumi Klassika
Toomkontserdid
Morgensterni Muusikasalong
Ăśldist

 

Toimunud

Neljapäeval, 21. juulil kl 19 Tallinnas, Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones Pikk tn 17

 Ansambel DIFERENCIAS (Ĺ veits)

 MUUSIKAT EUROOPA Ă„Ă„REALADELT 

Priska Comploi – plokkflöödid

Helma Franssen – plokkflöödid

Urs Haenggli – plokkflöödid

Conrad Steinmann – plokkflöödid

Legendaarne ansambel DIFERENCIAS pakub kuulajale põneva terviku, kus kõrvuti renessanssajastu klassikaga kõlab valdavalt tänapäevane helilooming Ĺ veitsi, Gruusia ja Eesti autoritelt. Ansambli asutaja ja kunstiline juht Conrad Steinmann on vaieldamatult ĂĽks huvitavamaid interpreete tänapäeva plokkflöödimängijate paremikus.

 Piletid hinnaga 10.-/7.- € on saadaval kõikides Piletilevi mĂĽĂĽgikohtades ĂĽle Eesti, internetis www.piletilevi.ee  ja tund enne kontserdi algust kohapeal.

 

Ansambel diferencias on asutatud 1992. aastal. Ansambli on kokku toonud huvi ajaloolise esituspraktika vastu, samuti soov avastada taas vanu helisid ning leida uusi. Inspireerituna Bob Marvini (renessanss-) plokkflöödikonsordist esitab ansambel peamiselt renessanss- ja keskajast pärinevat muusikat. Peale plokkflöötide kasutab ansambel ka teisi instrumente: lauto, fiidel, kellad, löökpillid ja laul. Traditisioonilisema repertuaari kõrval esitab ansambel BĂĽtsantsi muusikat, varajast vene polĂĽfooniat ja tänapäeva autorite loomingut, mis on kirjutatud just sellele ansamblile. Ansambel läheneb erinevate ajastute muusikale suure avastamisrõõmu ja fantaasiaga, saavutades nii helide eriliselt peene kooskõla ja värvide mitmekesisuse. Interpretatsioonis on teadmised erinevatest ajastutest põimunud sĂĽgava muusikatunnetusega, on saavutatud nii kooskõlade pehmus kui liikumise kergus.

Conrad Steinmann on sĂĽndinud Rapperswilis (Sveits) ja õppinud Schola Cantorum Basiliensises, Sveitsis. Ta on maailma juhtiv spetsialist vanakreeka muusika uurimise ja interpreteerimise alal ning ĂĽks põnevamaid interpreete tänapäeva plokkflöödimängijate paremikus. Ta on muusik, teadlane ja helilooja; vanakreeka muusika interpreteerijana ka aulose mängija. Alates aastast 1982 on ta maailma vanima ning tunnustatuima varajase muusika kõrgkooli Schola Cantorum Basiliensis õppejõud. Ta on andnud kontserte ja meistriklasse kogu Euroopas, Ausraalias, Jaapanis, Iisraelis, Moskvas ja Põhja-Ameerikas. Ta on teinud koostööd Johann Sonnleitneriga ning koosseisudega Ensemble 415 ja London Baroque, ta on teinud palju lindistusi (sh koostöös plaadifirmadega Claves, Jecklin, Harmonia Mundi ja Divox).

 

BIHU TANTSUTRUPP - INDIA

 

Dakshyaini Sanskritic Gosthi muusika ja tantsu instituut asutati 2006. aastal. Instituudi eesmärgiks on tutvustada erinevaid Assami piirkoona tantsutraditsioone, nagu bihu, ihumur, goalporia, tiwa ja bodo. Instituudis on võimalik õppida ka Assami klassikalist tantsu satriya’t ning kaasaegset tantsu. Instituudi tudengid on osalenud paljudes üleriigilistes telesaadetes ja sellega Assamile ja oma instituudile palju kuulsust toonud. Dakshayini Sanskritic Gosthi Instituut toetab Bihu Tantsutruppi, millesse kuulub kaheksa tantsijat ja neli muusikut.

BIHU on rahvuslik festival Assamis, mida peetakse kolm korda aastas. Bohag Bihu, mida tähistatakse aprillis, tuntakse ka Rangali Bihu nime all. Traditsiooni kohaselt tantsivad poisid ja tüdrukud koos lauldes laule loodusest, viljalõikusest, sõprusest ja loomulikult armastusest, mida nad oma südameis üksteise vastu tunnevad. Instrumendid, mida tantsu saateks kasutatakse on dhol, gogona, sutuli, bambusflööt jt. Ajalooliselt tantsiti neid tantse vabas õhus, kuid tänapäeval on see haruldane traditsioon mõningate mööndustega jõudnud ka kontsertlavadele.

Käesolev etendus koosneb kahest osast.

Goalini tants pärineb Goalpara piirkonnast Assamis. Seda tantsu esitavad ainult tütarlapsed, millel viitab otseselt ka sõna goalini (naised) tähendus. Nad jutustavad lugusid Jumal Krishna kaunist flöödimängust, mis pani naised unustama nende igapäevatöö ning tulema kuulama tema imelisi flöödihelisid.

Etenduse teise osa kaasaegne koreograafia põhineb Assami klassikalisel tantus satriya’l, mida saadetakse lauludega. Nii laulud kui tantsud jutustavad erinevaid lugusid Jumal Krishnast.

Ă•htumeditatsioonid

Ă•htumeditatsioonid 28.04.2011 In Memoriam DAVID KETTLEWELL

Hiina uusaastakontserdid

Jänese aasta alguse kontserdid 9.-12.02.2011
koostöös Eesti Kontserdiga
Kolmapäeval, 9. veebruaril kl 19 Pärnu Kontserdimajas
Neljapäeval, 10. veebruaril kl 19 Jõhvi Kontserdimajas
Reedel, 11. veebruaril kl 19 Tartus, Vanemuise Kontserdimajas
Laupäeval, 12. veebruaril kl 19 Tallinnas, Estonia Kontserdisaalis
Ansambel Lin Yue Ran Ran (Hiina)
Fan Ran – guzheng, Shi Yue – yangqin,
Wu Mei – dizi, xiao, Ma Chen – erhu
Hiina võitluskunstide demonstratsioonid: meistrid Zhang Shangmin, Zhang Xian, Qiu Yunfeng.

 

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"