« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Kontserdid 2024
Kontserdid 2023
Kontserdid 2022
Kontserdid 2021
Kontserdid 2020
Kontserdid 2019
Kontserdid 2018
Kontserdid 2017
Kontserdid 2016
Kontserdid 2015
Kontserdid 2014
Kontserdid 2013
Kontserdid 2012
Kontserdid 2011
Kontserdid 2010
Kontserdid 2009
Kontserdid 2008
Kontserdid 2007
Kontserdid 2006
Kontserdid 2005
Kontserdid 2004
Festivitas Artiumi Klassika
2003
2002
Toomkontserdid
Morgensterni Muusikasalong
Ãœldist

Hispaania muusika 13.–16. sajandist

10. juuli 2002 kell 19.00
Tartu Ãœlikooli aulas

ansambel DIFERENCIAS
(Schola Cantorum Basiliensis, Sveits)
Conrad Steinmann Рplokkfl̦̦did
Bryony Crawford Рplokkfl̦̦did
Helma Franssen Рplokkfl̦̦did
Urs Haenggli Рplokkfl̦̦did, fiidel, l̦̦kpillid

Kontsert toimub koostöös David Oistrahhi Festivaliga.

Kava

Käsikirjast "Codex Las Huelgas" (Burgos ca 1290)
Benedictus
Salve, virgo virginum
O gloriosa Dei genitrix
Propter veritatem
Virgo sidus aureum
Hec est mater Domini
Belial vocatur
Benedictus

Antonio de Cabezón (1510-1566)
diferencias
Cristóbal de Morales
Ecce virgo concipiet
Sancta et immaculata virginitas

Villancicos kogumikust "Cancionero de palacio" (ca 1530)
Francesco de la Torre
Danza alta
Andreas López
Hero del alta torre
Ortega
Pues que me tienes, Miguel
Anonymous/Enrique
Dolce amoroso focho - Pues servicio vos desplase - Dolce amoroso focho
Dormiendo est el cavallero

Anonimi
Tres morillas - Enemiga le soy, madre I - Enemiga le soy, madre II -
Enemiga le soy, madre I - Tres morillas
Juan del Encina/Alonso
Amor con Fortuna - La tricotea Samartin la vea - Amor con fortuna

Ansambel diferencias on asutatud 1992. aastal. Ansambli on kokku toonud huvi ajaloolise esituspraktika vastu, samuti soov avastada taas vanu helisid ning leida uusi. Inspireerituna Bob Marvini (renessanss-) plokkflöödikonsordist esitab ansambel peamiselt renessanss- ja keskajast pärinevat muusikat. Peale plokkflöötide kasutab ansambel ka teisi instrumente: lauto, fiidel, kellad, löökpillid ja laul. Traditisioonilisema repertuaari kõrval esitab ansambel Bütsantsi muusikat, varajast vene polüfooniat ja tänapäeva autorite loomingut, mis on kirjutatud just sellele ansamblile. Ansambel läheneb erinevate ajastute muusikale suure avastamisrõõmu ja fantaasiaga, saavutades nii helide eriliselt peene kooskõla ja värvide mitmekesisuse. Interpretatsioonis on teadmised erinevatest ajastutest põimunud sügava muusikatunnetusega, on saavutatud nii kooskõlade pehmus kui liikumise kergus.

Conrad Steinmann on sündinud Rapperswilis (Sveits) ja õppinud Schola Cantorum Basiliensises, Sveitsis. Ta on maailma juhtiv spetsialist vanakreeka muusika uurimise ja interpreteerimise alal ning üks põnevamaid interpreete tänapäeva plokkflöödimängijate paremikus. Ta on muusik, teadlane ja helilooja; vanakreeka muusika interpreteerijana ka aulos emängija. Alates aastast 1982 on ta maailma vanima ning tunnustatuima varajase muusika kõrgkooli Schola Cantorum Basiliensis õppejõud. Ta on andnud kontserte ja meistriklasse kogu Euroopas, Ausraalias, Jaapanis, Iisraelis, Moskvas ja Põhja-Ameerikas. Ta on teinud koostööd Johann Sonnleitneriga ning koosseisudega Ensemble 415 ja London Baroque, ta on teinud palju lindistusi (sh koostöös plaadifirmadega Claves, Jecklin, Harmonia Mundi ja Divox).

Bryony Crawford on sündinud Geraldtonis (Austraalia) ja õppinud Viinis Hans-Maria Kneihsi juures. Sveitsi elama asudes on ta õppinud Gerd Lünenbürgeri ja Matthias Weilenmanni juures, kelle juhendamisel sai ta ka õpetaja diplomi. Hiljem on ta ennast täiendanud veel Schola Cantorum Basiliensises Conrad Steinmanni juures ning saanud interpreedi diplomi Zürichis Kees Boeke juhendamisel. Bryony Crawford on andnud kontserte varajasest ja tänapäeva muusikast mitmeis paigus Euroopas ja Austraalias.

Helma Franssen on sündinud Eindhovenis (Holland). Peale seda, kui ta lõpetas õpingud klassikalise tantsu alal, suundus ta Schola Cantorum Basiliensisesse, kus ta sai diplomi plokkflöödimängu alal. Praegu töötab ta õpetajana ning annab ka kontserte Sveitsis ja mujal. Ta osalenud projektides koos koosseisudega Harnoncourt's Concentus Musicus, Ensemble 415 ja London Baroque.

Urs Haenggli on sündinud Zürichis (Sveits). Peale seda, kui ta oli omandanud fotograafi elukutse, alustas ta plokkflöödiõpinguid oma sünnilinnas Matthias Weilenmanni juhendamisel ja Schola Cantorum Basiliensises Conrad Steinmanni juhendamisel. Sellele järgnesid õpingud ajaloolise esituspraktika alal Jesper Christenseni juures ja musikoloogia alal Baseli ülikoolis. Aastatel 1986-1990 on ta juhatanud barokkorkestrit "Capella Concertante". Urs Haeggli on mitmete varajase ja uuema muusika ansamblite liige, sh ansamblid "Ars Noviqua" ja "musik in der schräglage". Ta on olnud ka festivali "International Days for Contemporary Recorder Music" algataja.

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"