« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Instrumendid
Eri maade kultuur ja muusika
Heliloojad ja poeedid
Esseed ja intervjuud

Traditisoonilised hiina flöödid

Traditsioonilisi hiina flööte valmistatakse põhiliselt bambusest, ajaloost on aga säilinud ka päris hulk luust valmistatud flööte. Hiina flöötide ajalugu on aukartustäratav. Vanimate leidude hulgas on näiteks:
 - kaks bambusflööti (lĂĽhike ja pikk, aastast 168 eKr), mis on leitud ĂĽhest hauast;
 - Zhejiang'i provintsist Hemudu'st leitud mitu 7000 aasta vanust väikest luuflööti;
 - Jiahu kĂĽlast (Kollase jõe keskjooksul asuvast orust) rohkem kui kolmkĂĽmmend 9000 aasta vanust viie- kuni seitsmeaugulist flööti, millest vähemalt ĂĽks on ka ideaalses mängukorras!

Hiina bambusest ristflööt dizi (hääldus: diidzõ) on kahtelmata ĂĽks tuntuimaid hiina puhkpille. Tavaliselt kuue sõrmeavaga flöödile annab talle ainuomase isikupära sõrmeavade ning puhumisava vahel paiknev auk (Mo-Cong), mida katab bambuse või roo sisemisest kilest valmistatud imeõhuke membraan. Kaasa vibreerides annab see pillile pisut säriseva ning väga paindliku tämbri, samuti väga suured dĂĽnaamikavõimalused. Teadaolevalt on sellise täienduse teinud flöödile Liu Xi Tang'i ajastul (618-907) eesmärgiga ”parandada pilli toonikvaliteeti”.

Vertikaalselt puhutav bambusflööt xiao (ka dong xiao ,  hääldus: siao) omab teadaolevalt rohkem kui 2000-aastast ajalugu ning on levinud Hiinast ka mitmetesse teistesse Aasia riikidesse. Nii on sellest arenenud näiteks ka Jaapani shakuhachi. Kõige levinum on pillitĂĽĂĽp, millel on esikĂĽljel viis ning tagakĂĽljel ĂĽks sõrmeava. Xiao tämber on mahe ning sĂĽgav, seda kasutatakse nii sooloinstrumendina kui ka ansamblis teiste pillidega (näiteks koos siidkeeltega tsitri, qin'iga).

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"