« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Loengud ja kursused
Toimunud kursused
Pildid kursuselt

Ida tervise päev

 Olete oodatud eeloleval laupäeval, 5. aprillil Tartu Budoklubisse Uus tn. 56 ida tervisekunste shindot, taijid ja neikungi tutvustavale päevale. Teretulnud on nii algajad kui kogenud harrastajad.

Ăśritus on tasuta.

AJAKAVA

10.15 – 12.00 Neikung

12.15.- 15.45 Shindo

16.15 – 18.00 Taiji ja qigong

 Juhendajad: Urmas Lest, Raho Langsepp, Udo Uffert, Rinaldo Bachmann, Villu Tabur

Shindo

Shin on jaapani keeles süda ja do on õpetus või kulg. See on Kazuko Kuratomi poolt loodud shiatsu juurtega jaapani massaaž, kus kasutatakse venitusvõtteid ja punktmassaaži, mis reguleerib eluenergiat energiakanalites ja organites. See on tõhus patsiendile ja energiasäästlik tegijale. Shindo on üsna lihtsalt omandatav ja sobib suurepäraselt kasutamiseks pere ja sõprade ringis. See on hea profülaktikaks ja samas suurepärane ravimeetod.

Qigong

Qi on eluvägi ja gong tähendab harjutamist või kunsti.  Eesti keeles oleks paremaks vasteks väljendid „väekunst“ või „vägitaid“, mida ĂĽhel orientalistikaseminaril pakkusid välja Andres Ehin ja Anzori Barkalaja. Qigongi juured ulatuvad enam kui 5000 aasta taha ja see on hiina kultuuri ja traditsioonilise meditsiini oluline osa. Qigongi mõte on keha, vaimu ja eluväe tasakaalustamine. Qigong jaguneb kaheks suuremaks vooluks – waidan (väline eliksiir) ja neidan (sisemine eliksiir) või ka neikung ja waikung.

Neikungis tegeletakse põhiliselt sisemise energia arendamise ja suunamisega. Saate tutvuda muistse Hiina Tangi dünastiast (7.-10.saj.) pärit neikungiga.

Taiji

on hiina loodusfilosoofia mõiste. See tähendab kõiksust, yin-yangi kooskõla (valgus - vari, taevas - maa, mees - naine jne). Selle eesmärk on inimese harmoonia loodusega, kaasinimestega ja iseendaga. Kui taiji printsiipe kasutatakse võitluses, nimetatakse seda taiji-quaniks (quan tähendab võitluskunsti). Tervendamiseks või qi (eluvägi) arendamiseks kasutatavaid taiji põhimõtteid nimetatakse taiji-qigongiks.

 

Tervist ja rõõmu kõigile! 

Meister Zhang Shangmini kursused Tartus

9.-27. oktoobril toimuvad Tartus Haridus- ja Teadusministeeriumi saalis (Munga tn 18) taas tunnustatud hiina meistri Zhang Shangmini kursused. Põhilises kavas on kaks erinevat treeningut: Taiji ja qigong ja Kombineeritud sisemine stiil, neist viimane sisaldab nii taiji, xingyi kui bagua elemente.

Vt. kursuse kuulutust.

Kursuste ajakavad:
Taiji ja qigong
T, N, R 17.30-19.00; K 19.00-20.00; L 12.00-14.00
Kombineeritud sisemine stiil
T, N, R 19.00-21.00; K 20.00-21.30; L 14.00-16.00

Kursuste maksumus:

Registreerides ja makstes enne 8. oktoobrit:
Taiji ja qigong 1200.- (peale 8. oktoobrit 1500.-)
Kombineeritud sisemine stiil 1200.-  (peale 8. oktoobrit 1500.-)
Kui võtta mõlemad kursused, siis on maksumus kokku 2000.-  (peale 8. oktoobrit 2500.-)
Võimalus tasuda kas sularahas või MTÜ Festivitas Artium arveldusarvele Hansapangas 1120282082, märkides selgitusse enda nime ning stiili nime, mille treeningutel soovite osaleda.

Registreerumine siin , elektronposti teel helena at festivitas dot ee või telefonil 56 568097.

6. oktoobril kell 14.00 on Veski villas (Veski tn 6) võimalik kuulata-vaadata meister Zhangi loengut "Liikumine ja lõdvestus; wushu ja qigong", mis toimub XII Rahvusvahelise Tartu Vanamuusika Festivali "Orient et Occident" raames.

KĂĽsimusi  saab esitada elektronposti aadressil helena@festivitas.ee. 

Zhang Shangmin on õppinud maailmakuulsa võitluskunstide meistri Sha Guozheng’i juures, ning on nii sisemiste kui väliste stiilide nagu Taiji, Bagua, Xingyi, Tanglang, Shaolin jne. tunnustatud meister. Muuhulgas valdab ta paljusid relvi nagu mõõk, oda, saabel jne. Zhang Shangmin on võitnud Hiina ĂĽleriigilised xingyi meistrivõistlused 1998, Shandongi wushu meistrivõistlused 1984 ja 1986 ning palju kohalikke võistlusi. Tema õpilased on võitnud Hiina xingyi meistrivõistlused 1999 – 2001. Meister Zhang on Shandongi provintsi Xingyi Assotsiatsiooni asepresident, Weifangi Wushu Klubi president, I kategooria wushu kohtunik.


TAIJI JA QI GONG

Taiji quan’i yang stiili iseloomustab lõdvestatud, ĂĽhtlane ja voolav liikumine. Selle praktiseerimine on suurepäraseks vahendiks stressist vabanemisel ning sisemise harmoonia ja tasakaalu saavutamisel. Taiji keskmes on ĂĽrgse väe kahe vastandi, yin’i ja yang’i pidev vaheldumine ja muutumine.


KOMBINEERITUD SISEMINE STIIL
(sisaldab taiji, xingyi ja bagua elemente)

Xing yi, taiji ja bagua on nn sisemised stiilid, mis tähendab seda, et põhirõhk on rohkem sisemise energia (qi/chi) kui välise lihasjõu arendamisel.

Xingyi quan on kõige vanem teadolev sisemine stiil. Nimi xing yi sĂĽmboliseerib keha ja tahte ĂĽhtsust. Võrreldes taiji quan’i ja bagua zhang´iga on tehnikad sirgjoonelisemad, kiiremad ja plahvatuslikud. Paljud harjutused imiteerivad erinevate loomde liikumist.

Bagua zhang (’kaheksa trigrammi käsi’) on sisemine võitlusstiil, mis loodi taoistliku meditatiivse ringiskõndimise põhjal. Nii lähtub ka bagua’s käte, jalgade ja kogu keha liikumine ringidest-spiraalidest, ning on lõdvestatud nagu pöörlev- voolav vesi.

Taiji Chuan Yang stiil 2009

Alates 30. septembrist 2009 alustab uus taiji yang stiili treeningugrupp algajatele. Treeningud sobivad erinevas vanuses inimestele. Treeningugrupiga on võimalik liituda!

Trennid toimuvad kolmapäeviti ja reedeti kell 18.30 Haridus- ja Teadusministeeriumi saalis, Munga tn 18, Tartu.

Juhendaja Raho Langsepp.
Täpsem info ja registreerimine:
Raho Langsepp (raho at festivitas dot ee, 50 94 612).

Taiji on hiina nn. sisemine võitluskunst. Treenides arendatakse peale füüsiliste võimete ka sisemist energiat ehk chi'd ning sisemist tasakaalu. Taiji on suurepäraseks vahendiks stressist vabanemiseks, oma sisemaailma kontrollimiseks ja arendamiseks.

Raho Langsepp alustas taiji õpinguid 1980ndate aastate keskel Oleg Onoptšenko juures Riias. Põhiliseks baasiks kogu järgnevale praktikale said õpingud meister Zhang Shangmin’i juures aastatel 1991-1992 (yang stiili 88 vorm), täiendkursused aastatel 2002, 2005 ja 2007. Peale selle on Raho Langsepp õppinud taiji chen stiili Cui Shikai juures ning osalenud taiji ja qi gong’i kursustel Yang Jwing Ming’i ning Takashi Tsumura juures. Taiji  kursusi on Raho Langsepp regulaarselt läbi viinud alates 1999. aastast.

Raho Langsepp ise räägib taiji’st järgmist:
Taiji juures on mind algusest peale paelunud selle sĂĽsteemi universaalsus ning sĂĽgavus. Seda võib praktiseerida kui võitluskunsti, lõdvestustehnikat, mediatsiooni, qi gong’i, filosoofilist sĂĽsteemi – see kõik on ĂĽks suur tervik. Ă•ige praktiseerimise korral pole ka nii oluline, millisele aspektile parasjagu tähelepanu pööratakse, sest see arendab nii keha kui vaimu terviklikult kõiges. Olen taiji’st saanud palju praktilist kasu ka muusiku ning muusikaõpetajana. Samas olen veendunud, et kasu võib sellest olla kõikidel elualadel, samuti iseenda ning ĂĽmbritseva maailma paremini mõistmisel.”

Loeng hiina meditsiinist

29. mail 2007 kell 19.00
Haridus- ja Teadusministeeriumi saalis (Munga tn 18, Tartu)

Hiina meditsiinist räägib dr Lembit Kuhlberg.

Osalustasu 50.-

Loeng taiji’st ja selle ajaloolisest taustast

Teisipäeval, 19. detsembril 2006 kell 17.30
Haridus- ja Teadusministeeriumis (Munga 18)

Räägib Mart Maameele

„Olen vanahiina kultuuri ja selle ĂĽhe osana tao õpetust, taolaste harjutusi ja ka võitluskunste uurinud nĂĽĂĽd juba ĂĽle kahekĂĽmne aasta. Sellega seoses pean märkima, et taiji’ga seoses valitseb inimeste ettekujutustes hämmastav segu mĂĽĂĽtidest, liialdatud eksootilisusest ja ignorantsusest. Käesolevas loengus pĂĽĂĽan selgitada, mida nimi tai-ji-quan ĂĽldse tähendab, kuidas on kujunenud selle mĂĽĂĽtiline ja tegelik ajalugu, millised poliitilis-ideoloogilised tegurid ta nii tuntuks tegid. Taiji eri stiile ja meistreid illustreerin ka lĂĽhikeste videoklippidega. Pisike kõrvalpõige ka ba-gua zhang’i. Kõik huvilised on heal meelel oodatud.“

Loengu tasu 25 krooni.

Hiina võitluskunstide kursused

Zhang ShangminVõimalus õppida traditsioonilisi hiina võitluskunste (xingyi, taiji ja bagua) Hiina meister Zhang Shangmini juhendamisel. Xingyi, taiji ja bagua on nn sisemised stiilid, kus põhirõhk on rohkem sisemise energia (qi/chi) kui välise lihasjõu arendamisel.

Treeningud toimuvad 11.-29. oktoobril 2005 Haridus- ja Teadusministeeriumi saalis (Munga tn 18, Tartu). Treeningutsükli (24 tundi) tasu 750 krooni (2 stiili 1200.-, 3 stiili 1700.-), kui maksate enne 11. oktoobrit; hiljem 950 krooni. Võimalus tasuda kas sularahas või MTÜ Festivitas Artium arveldusarvele Hansapangas 1120282082, märkides enda nime ning stiili nime, mille treeningutel soovite osaleda. Registreerumine siin , elektronposti teel raho at solo dot ee või telefonil 5094612.

Lae endale siit alla kursuse kuulutus (pdf-fail)

Loe veel
***

Muusika rahule ja vabadusele 13.04.2024 Tartu Jaani kirikus

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"