« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Kontserdid 2024
Kontserdid 2023
Kontserdid 2022
Kontserdid 2021
Kontserdid 2020
Kontserdid 2019
Kontserdid 2018
Kontserdid 2017
Kontserdid 2016
Kontserdid 2015
Kontserdid 2014
Kontserdid 2013
Kontserdid 2012
Kontserdid 2011
Kontserdid 2010
Kontserdid 2009
Kontserdid 2008
Kontserdid 2007
Kontserdid 2006
Kontserdid 2005
Kontserdid 2004
Festivitas Artiumi Klassika
Toomkontserdid
Morgensterni Muusikasalong
Ãœldist

Hiina kultuuri päev

Laupäeval, 31. jaanuaril toimub Haridus- ja Teadusministeeriumi saalis

Hiina kultuuri päev

12.00 Loeng „Uusaasta tähendusest ja kommetest Hiina traditsioonis “ – Märt Läänemets
13.00 Loeng „Hiina meditsiini kasutamine igapäevaelus “ – dr Udo Uffert
14.00 Seminar „Taiji, qigong ja lõdvestus: lihtsad praktilised harjutused kõigile “ – Raho Langsepp, Udo Uffert

Loengutele ja seminarile sissepääs on tasuta ja ilma eelregistreerimiseta. Kõik on teretulnud!

Märt Läänemets  on sinoloog, hiina keele õpetaja, TÃœ orientalistikakeskuse teadur ja Eesti Akadeemilise Orientaalseltsi liige. Ta on avaldanud tõlkeid ja kirjutisi hiina keelest ja kultuurist, sh Sunzi "Sõja seaduste" ja Laoshe "Teemaja" tõlke;  õppinud ja täiendanud end korduvalt Hiina RV-s ja Taiwanis. Peamised huvialad ja uurimisvaldkonnad: hiina mõttelugu, eriti Konfutsiuse, Meng Zi ja Zhuang Zi tekstid, hiina klassikaline luule, hiina budism ja chan.

Märt Läänemetsa loengus käsitletakse hiina kuukalendri uue aasta tähendust ja kultuuriloolist tausta ning loomaringi aastate kalendaarseid ja astroloogilisi sümboleid. Juttu tuleb ka mõnedest aastavahetuse kommetest Hiinas.

Hiina iidne kalendrisüsteem põhineb 12-aastastel tsüklitel, kus iga aastat tähistab kindel loom: rott, pühvel, tiiger, jänes, draakon, madu, hobune, kits, ahv, kukk, koer, siga. Need on omakorda põimitud süsteemi 5 ürgollusega: vesi, tuli, maa, metall, puu ja vastandpooluste - yin ja yang - ehk nais- ja meespooluste sümbolitega. Nii kombineerides saadakse 5 x 12 = 60 aastane suur tsükkel. Iga aasta ja sel aastal sündinud inimesed usutakse olevat kindlate omadustega, nii kujutab kalender endast ka omamoodi isiksusetüüpide klassifitseerimissüsteemi. Loomaring on pärit Indiast ja koos budismiga levinud Hiinasse ja teistesse budistlikesse Aasia maadesse. 5 ürgolluse ja yin-yang süsteem on aga hiina päritolu. Alanud (2009) aasta hiina kalendris on yin-märgiga maa-pühvli aasta; sageli lisatakse kirjeldusse ka ürgollusele omane värv, mis maa puhul on kollane.

Aastate arvestus ja aastavahetus põhineb kuukalendril. Hiina uus aasta algab igal aastal teise kuuloomisega peale talvist pööripäeva. Seega aastavahetus ei ole kindlalt fikseeritud kuupäev, vaid liikuv tähtpäev, mis jääb 21. jaanuari ja 20. veebruari vahele.

Kuukalendri uus aasta on hiinlaste kõige suurem püha. Aastavahetust peetakse pere keskel, olulisel kohal on ühine pidusöök, esivanemate austamine ja mitmesugused kombetalitused. Aastavahetuse värv on punane, sest see on elu värv ja ühtlasi peletab eemale kurje vaime, nagu ka tulevärgi komme. Ka hiinlased teevad uue aasta saabudes üksteisele kingitusi, eriti levinud on komme, kus vanemad ja vanavanemad kingivad lastele punases ümbrikus raha. Kuukalendri aastavahetus on seotud hiina talupojakalendri ja põllutööde tsükliga. Hiinas peetakse uue aasta algust kevade alguseks ja seepärast nimetatakse seda ka kevadpühaks (chunjie). Uue aasta puhul on tavapärane tervitus: gongxi facai - õnne ja jõukust.


Udo Uffert on sündinud 1959. aastal Tartus. 1986. aastal lõpetas TÜ arstiteaduskonna. Töötades 12 aastat üldarstina, tegeles ta samal ajal jaapani ja hiina võitluskunstidega. Tänu sellele jõudis traditsioonilise hiina meditsiinini ja liikumise kui tervisekunsti avastamiseni. Viimase 18 aasta jooksul on ta ennast regulaarselt täiendanud teadmistega hiina taim- ja nõelravist, massažist ja liikumisravist.

Qigong tähendab tõlkes tööd energiaga. Seda võib vaadata kui psühhofüüsilist treeningut ja tervendamise kunsti. Samaaegselt mõjutatakse nii keha füüsilist poolt kui ka psüühikat. Harjutused toimivad inimesele tervikuna: luudele-lihastele, siseorganitele, energiakanalitele, emotsionaalsele ja vaimsele tasakaalule. Qigong sobib nii tervise säilitamiseks kui ravimiseks, füüsilise vormi parandamiseks ja psühho- emotsionaalse tasakaalu leidmiseks.


Raho Langsepp alustas taiji õpinguid 1980ndate aastate keskel Oleg OnoptÅ¡enko juures Riias. Põhiliseks baasiks kogu järgnevale praktikale said õpingud meister Zhang Shangmin’i juures aastatel 1991-1992 (yang stiili 88 vorm), täiendkursused aastatel 2002, 2005 ja 2007. Peale selle on Raho Langsepp õppinud taiji chen stiili Cui Shikai juures ning osalenud taiji ja qi gong’i kursustel Yang Jwing Ming’i ning Takashi Tsumura juures. Taiji kursusi on Raho Langsepp regulaarselt läbi viinud alates 1999. aastast.

Raho Langsepp räägib taiji’st järgmist:
Taiji juures on mind algusest peale paelunud selle süsteemi universaalsus ning sügavus. Seda võib praktiseerida kui võitluskunsti, lõdvestustehnikat, mediatsiooni, qi gong’i, filosoofilist süsteemi – see kõik on üks suur tervik. Õige praktiseerimise korral pole ka nii oluline, millisele aspektile parasjagu tähelepanu pööratakse, sest see arendab nii keha kui vaimu terviklikult kõiges. Olen taiji’st saanud palju praktilist kasu ka muusiku ning muusikaõpetajana. Samas olen veendunud, et kasu võib sellest olla kõikidel elualadel, samuti iseenda ning ümbritseva maailma paremini mõistmisel.”

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"