« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Kontserdid 2024
Kontserdid 2023
Kontserdid 2022
Kontserdid 2021
Kontserdid 2020
Kontserdid 2019
Kontserdid 2018
Kontserdid 2017
Kontserdid 2016
Kontserdid 2015
Kontserdid 2014
Kontserdid 2013
Kontserdid 2012
Kontserdid 2011
Kontserdid 2010
Kontserdid 2009
Kontserdid 2008
Kontserdid 2007
Kontserdid 2006
Kontserdid 2005
Kontserdid 2004
Festivitas Artiumi Klassika
Toomkontserdid
Morgensterni Muusikasalong
Ãœldist

Pühvli aasta alguse kontsert

Laupäeval, 31. jaanuaril kell 18
Haridus- ja Teadusministeeriumi saali (Munga tn 18, Tartu)

Suurejooneline Hiina uusaasta muusika- ja tantsuetendus
Pühvli aasta alguse kontsert

Ran Fan (Hiina) – guzheng
Yue Shi (Hiina) – yang qin
Chen Ma (Hiina) – erhu
Lina Fan (Hiina) – tants

Piletid (125.-/100.-) on saadaval Piletilevi müügikohtades üle Eesti, Statoilis, internetis www.piletilevi.ee ja tund enne kontserdi algust kohapeal.

Kontserdil on võimalik kaasa elada värvikale programmile, kus põimuvad ühtseks tervikuks Hiina traditsiooniline tants ja muusika ning tänapäevased kompositsioonid. Kõrvuti meloodiatega, mis on pärit traditsioonilisest hiina ooperist, on võimalik kaasa elada muusikale, mida tavatsetakse mängida just uusaasta perioodil. Kava on hoolikalt koostatud, et tuua kuulajani värviküllane mosaiik Hiina rikkalikust muusikapärandist, mis hõlmab näiteid nii Põhja-, Kesk- kui ka Lõuna-Hiina muusikast. Tantsus on kesksel kohal Xinjiangi traditsiooniline tants, mida iseloomustavad kiired pöörlevad liikumised ning kus on olulisel kohal ka kaelatöö ja silmade väljendus. Tantsu on põimitud aga ka teisi Hiinas levinud stiile, sh araabia tantsu.

Fan Ran (gu zheng ) on üks Hiina noorema põlvkonna väljapaistvamaid oma ala virutoose. 2008. aastal kaitses ta magistrikraadi Hiina juhtivas muusikakõrgkoolis Pekingi Konservatooriumis. Zheng’i õpinguid alustas ta 4-aastasena ja juba kaks aastat hiljem lindistas ta Art Sound Studio’s oma esimese soolopalade kogumiku „Busy Weaving“. Sellest alates on ta võitnud arvukalt auhindu nii rahvuslikel kui ka rahvusvahelistel konkurssidel ning talle omistati imelapse staatus. 1996. aastal võitis ta peaauhinna Hiina zheng’i-kunsti festivali traditsioonilise zheng’i-mängu konkursil. 2002. aastal mängitud soolokontsert Jing Fan’i kontserdisaalis tõi peale sooja vastuvõtu kaasa kontsertturnee viies USA linnas (New York, Los Angeles, Washington, San Francisco ja Chicago). Lisaks arvukatele esinemistele Hiina olulistel kontsertlavadel on ta osalenud kontserturneel Skandinaavias, sh Eestis. 2005. aastal võitis ta hõbeauhinnad kahel Hiina kõige prestiižsemal muusikakonkursil: 5th Golden-Bell National Music Award ja Wenhua Cup National Art Government Award . 2007. aasta mais andis ta menuka soolokontserdi Pekingi Kontserdimajas. Pärast seda ilmusid järgneval kuul tema CD ja DVD.

Shi Yue (yang qin ), on lõpetanud Hiina juhtiva muusikakõrgkooli Pekingi Konservatooriumi ning töötab muusikalektorina Pekingis Capital Normal University’s. Alates juba 8. eluaastast on ta on võitnud hulgaliselt auhindu nii Hiina kui ka rahvusvahelistel konkurssidel. Lisaks arvukatele esinemistele Hiina prestiižsetel kontserdilavadel on ta osalenud kontsertreisidel USA-s, Jaapanis ja Skandinaavias. Temalt on ilmunud CD ja DVD.

Ma Chen (erhu) on lõpetanud Hiina Muusikakonservatooriumi. Muusikaõpingutega alustas ta 6-aastaselt. Ta on võitnud mitmeid auhindu ülehiinalistel konkurssidel ning talle on eraldatud “Excellency Student” stipendium (1995–2001). Nimekate orkestrite koosseisus on ta esinenud nii Hiina suurematel lavadel kui ka kontsertreisidel Austrias, Saksamaal, Å veitsis, Luxemburgis ja Itaalias. Ta on osalenud erhu -õpiku toimetuskolleegiumis.

Tantsija ja koreograaf Lina Fan on lõpetanud Xinjiangi Kunstide Kolledži ja on spetsialiseerunud Xinjiang’i, araabia ja flamenko tantsustiilidele. Ta on esinenud paljudes Hiina linnades, samuti Singapuris, Indoneesias, Egiptuses ja Hispaanias. Tema tants on täis kirge ja emotsiooni. Teda on iseloomustatud kui üht oma põlvkonna andekamat tantsijat.

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"