« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Kontserdid 2024
Kontserdid 2023
Kontserdid 2022
Kontserdid 2021
Kontserdid 2020
Kontserdid 2019
Kontserdid 2018
Kontserdid 2017
Kontserdid 2016
Kontserdid 2015
Kontserdid 2014
Kontserdid 2013
Kontserdid 2012
Kontserdid 2011
Kontserdid 2010
Kontserdid 2009
Kontserdid 2008
Kontserdid 2007
Kontserdid 2006
Kontserdid 2005
Kontserdid 2004
Festivitas Artiumi Klassika
Toomkontserdid
Morgensterni Muusikasalong
Ãœldist

Ahvi-aasta alguse kontsert "Bambuse kõla"

21. jaanuaril kell 21.00
Veski tn 6 saalis (endine EPA klubi)

Jaapani ja hiina muusikat esitavad FA Schola muusikud:
Roland Suitsshakuhachi (jaapani bambusflööt)
Raho Langseppxiaodizi (hiina bambusflöödid)
Toivo S̵mer Рrubab
Janno Mäe – löökpillid

Kontserdi kava

San Ya (Kolm orgu)
See lugu on pärit Meianji koolkonnast Kyotos. Loo pealkiri vihjab kolmele shakuhachi ülemises registris mängitavale osale. San Ya on üks tähtsamaid vana koolkonna lugusid.

Improvisatsioon

Lained uhuvad liiva
Seda Tang'i ajastu lugu kasutati viiruki ohverdamise rituaalil, mis on kolmas ohverdus jumalustele “Wenchangi suure kaljukoopa pühas raamatus” kirjeldatud kümnest ohvrist. Sellel viisil on ka tekst, mille kirjutas Li Yu, Lõuna-Tang'i impeeriumi viimane keiser ajal, mil ta viibis vanglas.

Kyushu reibo
Arvatakse, et see lugu on pärit Icchokeni templist Hakatas. Fukozenji oli selle templi munk, kelle ülesandeks oli lüüa templi kella, mis kohustas kloostriasukaid erinevateks toiminguteks. Legend räägib, et sarnaselt Kyorei sünniloole komponeeris Fukozenji pala, kontsentreerudes templikella helile.

Kyorei (Templikell lööb tühjas taevas)
See pala on vanim ja kõige lähemal Suizen'i (puhuv zen) vaimule. Iseloomult väga otsekohene, on ta kõige respekteeritumaid palu Honkyoku (klassikalised palad) repertuaaris. Chohaku nimeline munk olevat sattunud vaimustusse kloostri puukella kõlast ja ta otsustas seda oma flöödil järele aimata.

Bagua (Kaheksa trigrammi)
See on tseremoniaalne viis, mida mängiti Tang'i keisri Li Long Ji poolt püstitatud taoistliku pühamu sisseõnnistamisel aastal 741. Dongjing'i rituaalides kasutati seda viisi nii sissejuhatuseks kui ka vaimsete tekstide arutelude juures.

FA Scola
Tartu Ãœlikooli ning Festivitas Artiumi koostööna 2000. aasta algul sündinud varajase muusika keskus Festivitas Artium Schola on loomulikuks jätkuks varajase muusika alasele tööle Tartu Ãœlikoolis, ansambli "Via Sonora" tegevusele ja Tartu Vanamuusika Festivalile. Kreekakeelse laensõnana ladina keeles tähistas schola algselt intelligentset aja koosveetmist. Hiljem on sellele kinnistunud meile juba tuttavad õpetamise ja õpetatusega seotud tähendused. FA Schola puhul tähendab see mõlemat – lisaks õppetööle sünnib hulgaliselt kontsertprojekte, kus kõrvuti muusikaõppijatega esinevad kogenud muusikud nii kodu- kui välismaalt. Tartu Ãœlikooli juures tegutsev ansambel FA Schola on keskendunud eelkõige Euroopa keskaja ja Idamaade muusikale. Ansambli liikmed tegelevad ka erinevate pillide õpetamisega. FA Schola eesmärgiks muusika kaudu uurida, võrrelda ja tutvustada keskaja Euroopa ning Idamaade traditsioonilisi kultuure.

Roland Suits on õppinud flööti Norras. Shakuhachi mänguga on ta tegelenud kümmekond aastat. Roland Suits on varajase muusika ansambli Via Sonora asutajaliikmeid ja aastaid mänginud jaapani ja hiina muusika ansamblis FUDO. Ta on esinenud ka paljudel jaapani kultuuriga seotud üritustel.

Raho Langsepp on sündinud 1968. aastal Tartus. Varajase muusikaga on ta aktiivselt tegelenud alates 1982. aastast, kui alustas plokkflöödiõpinguid Tõnu Sepa juures Viljandis. Aastate jooksul on ta end täiendanud paljudel kursustel oma ala tippspetsialistide käe all, sh W. Hazelzet, (barokkflööt, Holland), Ranjith Fernando (bambusflööt, Sri Lanka), Dan Laurin (plokkflööt, Rootsi) jpt. Aastast 2001 on meister V. Hemapala Perera (bambusflööt, Sri Lanka) õpilane. Alates 1996. aastast on korraldanud Tartu Vanamuusika Festivali, oktoobrist 2000 CEFEMA (Kesk-Euroopa Varajase Muusika Festivalide Assotsiatsioon) president. Tegutseb muusiku, muusikaõpetajana, kontsertagentuuri Festivitas Artium ning TÜ juures tegutseva varajase muusika keskuse ja ansabmli FA Schola juhataja.

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"